Pisicikler

Pisicikler
Fotoğraf bozcaada kilise karşısı sokağında çekildi. O sokak kedilere aittir. Baksanıza nasılda sarmal dolaş yatıyorlar

11 Kasım 2014 Salı

Bebeğimin yeni beslenme şekli



           Elif Nil sofra bize hep eşlik etti. Önce ana kucağında ve masanın üstünde, sonrasında ise mama koltuğunda. Ana kucağındayken sadece bizi izlemekle yetiniyordu garibim. Mama koltuğunda geçtiğin de masaya uzanıp eliyle bir şeyler almaya çalıştı. İlk eline eşim bir parça ekmek kıyısı verdi ve banada "öz güveni yerine gelsin, sanatsal zekası artsın kızımın" dedi. İlk ekmeğini yemeği bilmediğinden öğürdü, öksürdü kızım. Müdehale ettik. ( lakin gerekte yokmuş o ağzındakini çıkarmak için yapıyormuş bunu, bu konuda çokta başarılı)

Bir iki salatalık, armut dilimi, elma dilimi, haşlanmış balkabağı dilimi derken bizim sıpa kaşığı reddetmeye başladı. Aynı yiyeceği eline veriyorum yiyor. Kaşıkla püre halinde veriyorum yemiyor. Kendi kendine yemek istiyor sıpa.( bana yediği az geliyo tabi). Nasıl yedircem diye kırk takla atıyorum ama nafile...

 İnternette gezinirken O tabak bitecek mi? İle tanıştım. Siparişimi verdim hemen. Kitabım gelice okumaya başladım. Kitapta bebeklerin aslında yetişkinlerin müdahelesi olmadan tutabilecekleri boyutlar yiyecek verildiğinde kısa sürede kendi kendine yemesini öğrendikleri...Ve dahası ne kadar, nasıl, ne şekilde yiyeceklerine kendileri karar verebilceklerinden bahsediyor. Bebek nasıl zamanı geldiğinde emeklemeye yada yürümeye kendi karar veriyorsa yemek yeme zamanın geldiğine kendisi karar verebildiğini, bu zamanın da kendi kendine oturmaya başladığı zamana denk geldiğinden bahsediyor. 

Kitaptan bir kaç alıntı " Kendi kendilerine yiyen bebekler yemeği dört gözle bekler, farklı yemekler öğrenmekten ve bunu kendi kendilerine yapmaktan zevk alırlar." 

 " bebeklerin bir eğitici oyuncaktan öğrenebilecekleri hemen hemen herşey, bir yiyeceği ellerine vererek onlara öğretilebilir. Mesela yumuşak bir şeyin ezmeden, kaygan bir şeyin düşürmeden nasıl tutulacağını öğrenirler. Azlık, çokluk, boyut, şekil, ağırlık ve yapı gibi kavramları öğrenirler." 

"Aç oldukları için yemek yediklerini anlamıyorsunuz yanlızca onlar ne yaparsa aynısını yapmaya çalışıyorsunuz. Bu şekilde öğreniyorsunuz. Fakat anne babanız sizi olaya dahil etmek yerine, ağzınıza kaşıkla ezilmiş yiyecekler yermeye çalışıyorlar. Lapa her zaman aynı fakat lezzeti değişiyor; bazen lezzetli bazen değil. Anne babanız yediğiniz şeyi görmenize izin veriyor fakat yediğiniz şeye dokunamıyorsunuz. Bazen çok acele ediyorlar, bazen bir sonraki kaşığı beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bu lapanın midenizi dolduracağını henüz öğrenmediniz. Acıktığınız zaman ise muhtemelen sinirleneceksiniz çünkü tüm isteğiniz sadece süt..."
Kitap daha bir çok yönden beslenme konsunu geçmişten bugüne irdeliyor. Elif Nil şuan 8 aylık eline verdiğim her şeyi reddetmeden yiyor. Ancak kendi İstediği kadar yiyor benim istediğim kadarını değil. Bakalım daha neler olacak halimiz:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder