Pisicikler

Pisicikler
Fotoğraf bozcaada kilise karşısı sokağında çekildi. O sokak kedilere aittir. Baksanıza nasılda sarmal dolaş yatıyorlar

27 Eylül 2014 Cumartesi

Sadece paraben mi suçlu?

Kullandığımız çoğu ürünün içinde paraben diye bir kimyasal madde varmış... Araştırdım biraz nedir, ne değildir bu paraben diye? 

Öğrendim ki ilaç ve kozmetik sanayinde ürünün içeriğini koruyan ( içinde bakteri ürememesini sağlayan), raf ömrünü uzatan koruyucu kimyasal maddeymiş. Vücudumuza alındığında dokularımıza kadar geçtiği tesbit edilmiş. Parabenlerin hem zehirli hem de toksik özelliği  varmış. Vücutta östrojen hormonunu taklit etmesiyle biliniyormuş. Ayrıca deride tahriş ve alerjik tepkimeye sebep olduğu öne sürülüyor. Bir de çeşitleri var ; benzyl paraben, ethyl paraben, propyl paraben, butyl paraben, methyl paraben diye. Parabenin bir kozmetik  üründe 0.05 ila 0.6 oranında bulunduğu ve az miktarda vücuda alınmasında bir sakınca olmadığı söyleniyor. Yapılan araştırmalarda 'kesin olarak sağlığa zararlıdır' sonuçu yokmuş. Bazı ülkelerde bebek ürünlerinde pareben yasaklanmış.

Ben bir anne ve tüketici olarak kime inanalım, bu ürünleri kullanalım mı, kullanmayalım mı? 

Birde pazarlama taktiği var üreticilerin! Ürünün paketine içeriğinde (kocaman puntolarla)  'paraben yoktur ' yazıp birden fazla farklı koruyucu maddeler kullananlar var. Benim en sık gördüğüm Benzyl Alcohl, methylcloroisothiazolinone, Sodium Benzoate ve  Penoxyethanol bunlarında sağlığa zararlı olduğunu söyleniyor. 

Kendimce bir günde biz kadınların kullandığı ürünleri düşündüm; Diyelim ki makyaj ve vücudumuz için kullandığımız göz farı, rimel, göz kalemi, ruj, allık, yüz kremi, pudra, fondöten, kaş kalemi, vücut losyonu, el kremi, deodorant , şampuan, saç kremi, duş jeli, makyaj temizleyici, gece kremi derken... Farkettiniz mi bir günde kaç farklı ürün kullandık!  Hemen hemen her gün ve yıllardır da kullanıyoruz. Vücudumuza kimyasallar biriktiriyoruz.

Her yanımız kimyasallarla kaplanmışken ne yapabiliriz diyeceksiniz?  Bence ne kadar korunabilirsek o kadar kardır.! Aldığımız ürünün içeriğini sorgulamalıyız. Gerekirse başka ürünlere yönelmeliyiz. Üretici tüketiciyi göre kendini şekillendirir. Ne demişler her arz kendi talebini yaratır. Talep edilmeyen mal tükenmeye mahkumdur. 

Benim anlamadığım bir konuda teknoloji, bilim çağındayız. Uzaya bile çıktık. Koruyucusuz olmaz tabiki de ürünlerin sağlıklı kalması ve güvenilir olması gerekiyor. Lakin sağlımıza zarar vermeyen koruyucu madde neden üretemiyoruz? 

Sonuç olarak, özellikle kozmetik ürünlerde olabildiğince kimyasal içerekten uzaklaşabiliriz. Kullandığımız ürün sayısını azaltıp daha bitkisel içerikli güvenilir ürünleri tercih edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder